Özgüven (S1B4 – Özgür’ün Yazısı)

Özgüven, medeni cesaret ve girişkenlikle sıkça karıştırılan bir kelime. Anneler çocuklarına özgüven aşılamaya çalışırlar ve onları girişkenliğe iterler. Bu daha sonra karşımıza erkek kısmısının arabayla kaybolmuşken “yol soramama” açmazını getirir. Özgüvenli çocuk yetiştirmekle, girişken çocuk yetiştirmek çok farklı iki şey. Özgüvenli çocuk, “beni, ben olduğum için seviyorlar” der, sevilmek için bir girişkenlikte bulunmasına gerek yoktur.

Kabaca özgüven, kişinin kendini koşulsuz sevebilmesi. Her ne yaparsa yapsın-yapmasın, kendinden yana bir derdinin olmaması, kendiyle hemhal olma hali. Bu haliyle özgüven, kendiyle karşılaşmaktan çekinmemek, korkuya (kendiyle karşılaşma korkusuna) rağmen ilerleme kaydedebilmek demek.

Ne ki ana akım popüler kültür savları buna da el atmış durumda. “Yaparsın, edersin, sakın vazgeçme, pes etme” söylemleri havalarda uçuşuyor. Kişisel gelişim denilen şey içten dışa doğru olduğunda KALICI olabilir, öteki türlü kısa süreli bir iyileşme hali dışında elde tutulur bir şeyden bahsetmek mümkün olmaz. “Özgüven kazanmanın 10 yolu” gibi başlıklarda satılan kitaplar genelde yüzeysel direktiflerle insana KARŞILAŞMA umudu aşılar.

Korkmadan kendine bakabilen, korkuya rağmen kendine bakabilen, her durumda kendine bakabilen özüne güvenmeyi öğrenir. Her koşulda ve durumda kendinizi kabul edip sevebiliyorsanız bu güveni yaratabilirsiniz.

rollomay ozgurlukvekader

Özgüven kazanmanın yolu, başarılar, mevkiler elde etmek, her sınavdan başarıyla çıkmak değildir. Özgüven kazanmanın yolu her ne olursa olsun kendini DOĞAL ve İÇTEN bir şekilde sevebilmeyi öğrenmekten geçer. Bunun için de kendi içimize bakmaktan çekinmememiz gerekir.

Rollo May, Özgürlük ve Kader kitabında bundan bahseder. İnsanın kendi hikayesini kabul etmesi, kendini ve hikayesini kabul etmesi. Kadim deyişlerde de bunu görebiliriz: “yumurtadan çıkmış kabuğunu beğenmez”. Hem yumurtanı hem kabuğunu içten bir şekilde beğendiğin gün. Özüne güvenmeye başlarsın.

Özgüven (S1B4 – Özgür’ün Yazısı)” için bir yorum

Yorum bırakın, konuşalım